HELSINKI 26-27.5.2018
KOTKA 19.-20.5.2018

LAJIT 2018 REKISTERIIN! 

Hyvää ja lajirikasta uutta vuotta 2018! Ilmoita vuoden 2018 saaliisi SKES:n lajikalastusrekisteriin, joka järjestäytyy vuoden alkupuolella. Fongari voi ilmoittaa siihen aina uuden saamansa lajin ja näin saamme valtakunnallista tietoa, mihin vuosittaisiin lajimääriin parhaat yltävät.

Rekisteriin hyväksytään SM-lajikalastuksen sääntöjen mukaisesti pyydetyt kalat - siis vapavälinein pyydetyt. Kalat on pyydettävä Suomen aluevesien sisäpuolelta. Jos haluat ilmoittaa pyytämäsi lajit, siihen tarvitaan selkeä valokuva saaliskalasta (lajitarkastus tehdään kuvan perusteella), tiedot kalastajasta, saalistuspaikasta ja -ajasta sekä pyyntivälineestä. Tiedot päivitetään vähintäänkin kuukausittain kaikkien nähtäville. Lisätietoja kerromme tammikuussa. Jo ensimmäisestä päivästä alkaen voit lähettää ilmoituksesi sähköpostilla info@skes.fi.

 

 

Komea karppi kruunasi voiton

Timi Laitisesta lajikalastuksen Suomen mestari


Tuusulalainen Timi Laitinen voitti lajikalastuksen Suomen mestaruuden sunnuntaina Kotkassa. Mestari onnistui pyydystämään kaikkiaan 13 eri kalalajia kahdeksan tunnin aikana.

Nyt kolmannen kerran kisattu lajikalastuksen SM oli tiukka kilpailu loppuun saakka. Kaikkiaan kisassa onnistuttiin tavoittamaan 20 eri kalalajia. Ässiä tuli peräti viisi, siis lajeja, jonka vain yksi kilpailija onnistui saamaan saaliikseen. Nämä olivat karppi, suutari, kampela, kivisimppu ja kiiski.

Timi Laitisen mestaruus ratkesi ennen muuta kahdella ässällä. Hän onki Sapokanlahdesta yli 13-kiloisen karpin ja kisan ainoan suutarin. Ässillä hän meni 13 lajillaan kahden muun samaan määrään yltäneen kilpailijan edelle.

Hopea ja pronssi puolestaan ratkesivat aikasäännön perusteella, kumpi oli ensin tunnistanut tuomaristolla seitsemän ensimmäistä lajiaan. Kotkalainen Petri Ristola oli tässä koko kisan nopein, ja hän sai 13 lajilla hopean. Espoolainen Olli Varhimo oli kisan kolmas samalla lajimäärällä.

”Kokonaislajimäärä oli syksyiseksi oikein hyvä. Yllätykseksi voi lähinnä sanoa sen, että esimerkiksi kiiski ja kivisimppu jäivät vain yhden kilpailijan saalislajeiksi. Niitä varmasti näissä vesissä riittäisi”, lajituomari, kalaguru Jussi T. Pennanen arvioi.

Kilpailualueena olivat Kotkansaaren vedet. SM-kisan järjestivät Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura ja Kotka Maretarium.


 

Turussa tiukka KalamaratonTurussa käytiin todella tasainen syksyinen Kalamaraton, jonka voitto lopulta ratkesi vain 13 minuutin aikaerolla. Turun voiton vei joukkue Löysät lahnat.

Suomen vanha pääkaupunki kokosi lajikalastajat 24 tunnin kisaan nyt neljättä kertaa. Mukana oli ennätysmäärä joukkueita, kaikkiaan 17. Kalamaratonia ei ole aiemmin järjestetty missään päin Suomea syksyllä, joten edessä oli mielenkiintoinen kisa.

Tuomaristolle tuotiin kaksi kokonaan uutta lajia, joita Turun kisahistoriassa ei ole aiemmin saatu. Nämä olivat piikkimonni ja mutu. Ensimmäiset kahdeksan lajia löytyi monelta joukkueelta pikavauhtia. Peräti viisi porukkaa onnistui vahvistamaan lajinsa tuomaristolla alle kahden tunnin kilpailun alkamisesta. 

Tuo kahdeksan lajin tunnistusaika ratkaisi lopulta myös Turun mestaruuden. Löysät Lahnat ja Species Fishing Team ylsivät molemmat kilpailussa 22 lajiin. Voiton ratkaisivat ne 13 minuuttia, jotka Löysät lahnat kiri kahdeksan lajin kohdalla kakkosen edelle.

Turussa jo kaksi edellistä kilpailua voittanut LT Barbatula jätettiin tänä vuonna kolmanneksi, mutta vain yhden lajn päähän, eli 21 lajiin.

Espoosta kisaan saapunut joukkue AC Delirium osoitti, että lajikalastaja voi pärjätä uusissakin olosuhteissa. Kukaan joukkueen jäsenistä ei ollut aiemmin kalastanut Turun kisavesissä. Tuntemus kalalajien elinpaikoista ja taito niiden pyytämiseen tuottivat viidennen sijan ja 19 saalislajia.


 

Mustatäplätokon SM sadalla yksilölläAri Meskanen nappasi mustatäplätokon SM-onginnan Suomen mestaruuden sunnuntaina. Hän sai saaliikseen näitä eväkkäitä neljässä tunnissa peräti sata.

Vieraslaji mustatäplätokko kotiutuu Suomen merivesiin salamavauhtia. Helsingistä ensimmäiset yksilöt tavattiin vuonna 2009 Kalamaratonissa, ja jo kaksi vuotta niitä oli niin paljon, että lajin SM-kisat voitiin järjestää.

Havainnot mustatäplätokosta ovat runsastuneet merenrannikoilla, ennen muuta satamakaupungeissa. Laji on levittäytynyt Suomeen laivojen painolastivesiessä. Sopeutuvaisena ja aggressiivisena lajina se raivaa itselleen nopeasti elintilaa.

Tänä vuonna SM-kisa siirtyi Helsingistä Naantaliin. Kilpailijoille avautuivat varsinaiset apajat Ukkopekan sillan ja vierasvenesataman väliseltä alueelta. Kun Ari Meskanen nosti mustatäplätokkoja 25 kalan tuntivauhdilla, kakkoseksi sijoittunut Juuso Triipponen jäi vai niukasti hopealle. Meskanen saalisti sata ja Triipponen 97 mustatäplätokkoa.

"Syötteinä käytettiin matoa ja toukkaa, kalastus tapahtui pilkeillä ja ongilla. Mato toimi syöttinä selkeästi paremmin. Ylipäätään nämä kilpailukalat iskivät hanakasti kiinni", kilpailujohtaja Tanja Merikanto kertoi.

Kalojen keskimitta oli kahdeksan senttiä, joten valtaisan suuria yksilöitä ei saatu. Kisan suurin oli Petri Tynkkysen saama 12,8-senttinen yksilö.

"Keskimitta jäi pienemmäksi kuin Helsingissä. Tiettävästi jo Ruissalon edustalta tulee suurempia yksilöitä", Merikanto sanoo.

SM-kisatuloksissa kalojen koolla ei ole merkitystä, vaan kilpailijoiden paremmuus ratkotaan saatujen yksilöiden määrällä.

Mustatäplätokon SM-kisan järjestää Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura. Kisalla halutaan kertoa tästä haitallisesta vieraslajista ja antaa tutkimukselle tietoa lajin levittäytymisestä.

LISÄTIEDOT: Kilpailujohtaja Tanja Merikanto 050-559 9360

LISÄTIETOA MUSTATÄPLÄTOKOSTA: http://www.vieraslajit.fi/lajit/MX.53000/show

 

Kalamaratonin voitto 29 lajilla

Kalamaratonin 2017 kolmoset Species Fishing Team (vas.), voittajat Symbioosin Kalakerho (kesk.) ja kakkoset AC Delirium (oik.)

Helsingin Kalamaratonin voittoon tarvittiin tänä vuonna 29 eri kalalajia. Kisasaaliin joukkoon mahtui myös uusi vapavälinein pyydetyn vaskikalan Suomen ennätys. 

Kalamaraton kilpailtiin Helsingissä nyt jo 17. kerran. Kaikkiaan 55 joukkuetta tavoitteli vuorokauden aikana vapavälinein saaliikseen mahdollisimman monta kalalajia eri puolilta pääkaupungin kalavesiä. Kalamaratonissa siis pikkuruinen liejutokko on aivan yhtä arvokas lajipiste kuin kymppikiloinen hauki.

Kisassa saatiin vain yksi ässä, siis laji, jonka vain yksi joukkue onnistui tavoittamaan. Se oli AC Deliriumin kirjolohi.

Voittajajoukkue Symbioosin kalakerho sai saaliikseen 29 kalalajia. Kisan kakkoseksi yhden lajin vähemmän pyydystänyt AC Delirium. Kolmanneksi tuli Species Fishing Team samalla lajimäärällä, mutta Deliriumin ässä ratkaisi keskinäisen sijoituksen.

Helsingin kisan kokonaislajimäärä oli 33. Voittajalta niistä jäivät puuttumaan allikkosalakka, kirjolohi, siika ja säyne.

Tämä vuonna tuomaristo sai nähtäväkseen peräti viisi vaskikalaa. Koko aiemmassa kisahistoriassa vaskikaloja ei ole saatu kuin yksi. Niistä suurimman sai Mikko Heini. Tämä 13,1 senttiä pitkä eväkäs on vaskikalan uusi Suomen ennätys vapavälinein pyydettynä.

”Viileä kevät myöhästytti joidenkin lajien kutua ja siksi esimerkiksi säyne ja seipi olivat tänä vuonna lujassa. Kilpailijoiden taitotaso on kyllä noussut huikeasti. Yli 30 joukkuetta sai enemmän kuin 20 lajia. Ensimmäisinä vuosina voittajatkaan eivät yltäneet siihen määrään”, lajituomari, luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Lauri Urho arvioi.

”Tavanomaisemmista lajeista puuttumaan jäivät tällä kertaa lähinnä kampela ja kuore. Kampelakannat ovat alhaisella tasolla, kuoreet ovat painuneet jo syvempiin vesiin”, Urho sanoi.

Kalamaraton-kilpailujen sarjassa on vielä jäljellä syksyinen Turun kisa. Kalamaratonit järjestää Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura SKES ry.

 

Turun sprinttivoittoon tarvittiin 17 lajiaNiko Saton kipparoima Sole BB nappasi voiton lajikalastuksen Turun ensimmäisessä joukkuesprintissä. Voitto kahdeksan tuntia kestäneessä kisassa tuli 17 kalalajilla.

Voittotuloksen arvoa nostaa entisestään seikka, että viime vuonna täysipitkä 24 tunnin Kalamaraton voitettiin vain yhtä lajia isommalla tuloksella.

Kilpailujohtaja Tanja Merikannon mukaan kilpailussa ei saatu tällä kertaa ainuttakaan ässää, siis lajia, jonka vain yksi joukkue onnistuu pyydystämään. Jättivonkaleita ei myöskään tuotu näytille, mutta sehän ei ole kisan tarkoituskaan. Suurimmaksi jäi parikiloinen hauki.

Turun sprinttihopeaa sai joukkue Löysät lahnat 14 lajillaan. Sama joukkue teki kisaan myös nopeimmat pohja-ajan. Se kiikutti tuomaristolle kahdeksan lajia näytille, kun kisa oli ehtinyt vanhentua vain tunnin ja 20 minuuttia. Tällä tarkistusajalla oli merkitystä tasatuloksissa.

Kolmossija ratkottiinkin sitten aikasäännöllä, kun joukkueet LT Barbatula ja Paleltuneet madot ylsivät molemmat 13 lajiin. Barbatula otti pronssin, kun sen pohja-aika oli parempi.

Täyspitkä Kalamaraton kilpaillaan tänä vuonna Turussa vasta 2.-3. syyskuuta. Se on ylipäätään ensimmäinen joukkuekilpailu, joka kisataan syksyllä.

 

Kilpailuaikataulu 2017

Joukkuesprintti Turku 6.5.2017

Turussa mitellään kahdeksan tunnin joukkuesprintti lauantaina 6.5. klo 10.00-18.00.

Kalamaraton Kotka 20.-21.5.2017

Perinteinen 24 tunnin lajikalastuksen joukkuekisa Kotkan kalavesillä vuodesta 2008. Kisakeskuksena toimii Maretarium. Kilpailu alkaa lauantaina klo 12.00 ja päättyy sunnuntaina samaan aikaan.

 

Stadionki Helsinki 21.5.2017

Helsingin vanhin edelleen jatkuva jokakalastajan avovesikauden avaus. Tähtäimessä kirjolohet klo 12-15.

 

Kalamaraton Helsinki 27.-28.5.2017

Perinteinen 24 tunnin lajikalastuksen joukkuekisa Helsingin kalavesillä jo vuodesta 2001. Kisakeskuksena Honkaluoto Mustikkamaan kupeessa. Kilpailuaika 12-12.

 

Kalamaraton Turku 2.-3.9.2017

Perinteinen 24 tunnin lajikalastuksen joukkuekisa Turun kalavesillä nyt neljännen kerran - ensimmäinen syksyyn ajoittuva Kalamaraton.

 

Kilpailuohjelmaan kuuluvat vielä Lajikalastuksen SM-kisa sekä Mustatäplätokon SM-kisa. Kilpailuajankohdat ja -paikat ilmoitetaan myöhemmin.

 

 

 

Yhteistyössä