Ahven (Perca fluviatilis)

ENG SVE EST DEU
Perch Abborre Ahven Barsch

 

Suomalaisen kalamiehen ykköstuttu on raitapaitainen ahven. Sitä tavoittaa joka puolelta maata korkeinta käsivartta lukuunottamatta. Ahven on kaunis, hyvänmakuinen ja yleinen kala.

Ahvenella on Suomessa kaksi serkkua, kuha ja kiiski. Käytökseltään nämä kalat tosin poikkeavat runsaasti toisistaan.

Ahvenella on varsin laveat ympäristövaatimukset. Se viihtyy yhtä hyvin pienissä suolammissa kuin meren ulapoilla. Liian hapanta vettä ahvenkaan ei siedä - se lopettaa lisääntymisen pH-arvon laskiessa alle neljän.

Ahven on paitsi elinympäristönsä suhteen aika vaatimaton, myös tehokas lisääntyjä ja vähemmän kranttu ravinnon suhteen. Näillä emmeillä siitä on tullut Suomen yleisin kala.

Ahven ei ole kovin paikallinen kala. Merkittyjä kaloja on löydetty jopa 180 kilometrin päästä. Vuodenaikaiset vaellukset liittyvät kutuun. Ahven on aktiivinen kesällä varhain aamulla ja myöhään illalla. Talvella raitapaidalle osuu vain yksi aktiivinen syöntijakso.

Ahvenet menevät yöksi juromaan pohjaan, mutta parveutuvat aamulla. Mitä suurempi parvi, sitä pienikokoisimpia ahvenet ovat.

Ahven kutee sisävesissä heti hauen jälkeen ja rannikoilla suurin piirtein samanaikaisesti -siis keväällä veden lämmetessä 6-8 asteen huitteille. Käytännössä se tarkoittaa toukokuuta. Kutupaikat sijaitsevat matalassa rantavedessä, puolesta metristä kolmeen. Kalat hakevat pohjasta vesikasveja ja risuja, joihin mätinauha kiinnittyy.

Kolmivuotiaalla ahvenella on pituusmittaa tusinan verran senttejä. Kilon painoisen ahvenen ikä on yli 15 vuotta. Suomen suurin ahven painoi 3,6 kiloa. Kaikki suurimmat ahvenemme on jostakin syystä saatu sisävesistä. Naaraat kasvavat uroksia nopeammin.

Ahven syö melkein mitä vain. Rannikkovesissä on laskettu ruokalistalle noin 80 eläinlajia. Saalis on sidoksissa tietysti kalan kokoon. Toisin kuin hauki, ahven seuraa saalistaan.

Ahven on jokamiehen kala, jota nousee yhtä hyvin mato-ongella, pilkillä ja virvelillä. Erityisen tehokkaaksi ahvenparven harventajaksi erityisesti syvemmissä vesissä on osoittautunut jigi. Ahvenen kunnia kärsii hiukan sen yleisyydestä. Jos kala olisi harvinaisempi, sen maine ruokakalana olisi todennäköisesti vielä parempi.

 

Kuva: Jukka Halonen