Allikkosalakan onkiminen

Allikkosalakka oli Maratonin alkuvuodet joukkueellemme täysin tuntematon kala. Sitten minulle selvisi, että sitä ei ole kuin muutamassa lammikossa Kotkassa, Pyhtäällä ja Lohjalla.

 

Yllätykseni oli melkoinen, kun pari vuotta sitten joku joukkue sen Helsingissä saaliskalakseen ilmoitti. Pyyntipaikan kuultuani tunsin itseni jälleen kerran aivan aloittelijaksi. Olimme käyneet kyseisellä lammella kokeilemassa mm. kymmenpiikkiä pari viikkoa ennen kisaa. Haavimme ojansuusta myös eräitä pieniä hopeisia kaloja, jotka tulkitsimme aivan selviksi salakoiksi. Samoja salakoita tuli myös kymmenpiikinonginnan sivukaloina. Siinä parin viikon aikana tämä lampi sitten muuttui allikoksi, ja salakoiden nimi sen mukana.

Näiden itselle uusien kalalajien kanssa tuntee aluksi kummaa hankaluutta, ja sitten sitä ihmettelee että mikä tässä mukamas joskus oli vaikeaa. Näin on tässäkin tapauksessa.

Tämän kalan onkimisessa on muutama sama avainjuttu, kuten muidenkin pienten kalojen onginnassa.

Täytyy löytää oikea paikka


Tästä jäljempänä

Koukku-syötti virityksen täytyy mahtua kalan suuhun yksin kertainen asia, mutta todennäköisin syy olla saamatta pieniä kaloja. Jos on käyttänyt aina etupäässä valmis-onkilaitteissa olevia isoja (8-14) koukkuja, on hankala käsittää että numero 18:ta koukku on liian iso. Niin se vaan on. On toki hyvinkin mahdollista saada allikkosalakoita ko. koukulla, mutta aivan varmasti siihen menee enemmän aikaa kuin pienemmällä koukulla. Eli numerolla 20 se jo onnistuu, mutta mitä pienemmäksi koukun saa, sitä nopeammin ja varmemmin näitä pieniä kaloja saa pyydettyä. Mikäli joku löytää pienempiä koukkuja kuin 26, toivoisin saavani tiedon pikaisesti. Siis: Mitä pienempi, sen parempi.

Syöttinä käytän itse häviävän pientä lehtimadon kärkipalaa. Joku on pyytänyt maissinpalalla ja joku kärpäsentoukan palalla. Kaikki lienee kelpaa, kunhan se on pieni.

Allikkosalakan tärppi täytyy pystyä havaitsemaan


Mitä isommalla koukulla pyydetään, sitä tärkeämpää on noston ajoitus. Numeron 24 koukulla kala tarttuu jo melko vaivattomasti, mutta jos joudutaan pyytämään 20:nen koukulla, on tiedettävä milloin nostaa. Jos käytetään kohoa, sen on oltava hyvin painotettu, maksimissaan gramman koho (siis pieni).
Allikkosalakat syövät ihan samalla tavalla kuin salakatkin, mutta hennommin. Itse en käytä allikkosalakan onginnassa kohoa lainkaan, vaan haluan tuntea tärpit kädessäni. Syönnin tuntee parhaiten, kun käyttää lyhyttä, jäykkää vapaa. Ei siis onkea, vaan lähinnä keppiä. Vapoina käytän vanhojen onkien väliosista ja vanhoista virvelinvavan kahvaosista tehtyjä virityksiä.

Onkisiiman ei tulisi olla ainakaan yhtään 0,12mm paksumpaa. Mielellään 0,1mm tai alle. Pienten koukkujen kiinnitys siimaan, on sitten jo melkoista nyherrystä. Koska en pidä nyhräyksestä, käytän pelkästään reikälenkillä varustettuja koukkuja, joihin solmiminen onnistuu valoisassa melko helposti. Niistä lattapääkoukuista en ymmärrä mitään.

Kala täytyy saada ylös


Allikkosalakan suhteen tämä ei ole varsinainen ongelma, koska tämän Helsingin (ellei joku ryökäle ole siirtänyt) ainoan allikkosalakkalampemme kanta on ainakin parina viime vuotena ollut melko runsas. Muista allikkosalakkalammista minulla ei ole tietoja.

Olen monta kertaa kokenut ja nähnyt ja vielä useammin kuullut, että se ainoa kala on tippunut juuri kun sitä ollaan nostamassa. Kun tuntee, että kala on kiinni, ei noston suhteen ole syytä viivytellä. Myöskään lajitunnistusta ei kannata alkaa tekemään silloin, kun kala roikkuu vielä veden päällä. Repimättä, mutta ripeästi kala kuiville ja sitten tutkimaan. Myös haavia voi häpeilemättä käyttää, koska usein kala tippuu juuri kun sen on saanut pinnan yläpuolelle.


Yhteenvetona


Kun saa tietoonsa tämän Viikissä sijaitsevan lammen (eikä sen kanta katoa) ja osaa käyttää riittävän pientä koukkua ja syöttiä, voi tämän kalan laskea tulevien saaliidensa joukkoon. Yksityiskohtaista pyynninkuvausta kukaan kalamies ei allikkosalakan saamiseksi tarvitse, enkä sellaista sitä paitsi kirjoittaisikaan.

Rauhallisia kalahetkiä sekä onnistumisen ja oivaltamisen iloja!

Toivoo

Jerry Tapio
Team Teisti
Puh. 0400-419 222
(E=44, A=29)

Ihmistä ja eläintä yhdistää lukematon määrä asioita. Tämä on monimutkaista ja suurelta osin käsittämätöntä. Menestyksekkäässä onginnassa ihmistä ja eläintä (kalaa) yhdistää vaan kaksi asiaa: Koukku ja siima. Ihme että tämäkin on minulle niin monimutkaista.


Kuva: Vesa Karsikas