Kuha (Sander lucioperca)

ENG SVE EST DEU
Pikeperch Gös Koha Zander

 

Suomalaiset voivat kehua maailman pohjoisimmilla kuhavesillään - kalaa löytyy aina Tengeliönjärveä ja Kemijärveä myöten. Ennen muuta valonarka kuha viihtyy sameissa vesissä, joissa on tarpeeksi elintilaa.

Kuha on ahvenen ja kiisken sukulainen. Se on tavoiteltu saaliskala, vaikka ei kovin urheilullinen. Tavallinen uistimeen iskevä messinkikylkinen tulee piikit pörröllään ja suu ammollaan sovinnolla veneeseen, ellei sitten ylitä parin kilon rajaa.

Kuha kutee touko-kesäkuussa 1-3 metrin syvyydessä, sora-, hiekka- tai savipohjaan. Kilon painon kuhat saavuttavat 6-8 -vuotiaina. Kymmenvuotias kuha on noin kaksikiloinen. Suurin Suomesta saatu kuha pyydettiin Piikkiössä 16,5-kiloisena.

Ison kuhan tyypillisiä saaliskaloja ovat ahven, särki, muikku, kuore, salakka ja silakka.

Kuha liikkuu pieninä parvina tai yksittäin. Sitä tavoitellaan ennen muuta kesäkuukausina, vetouistelun lisäksi suosioon on tullut myös jigistely. Kuhaa voi tavoitella myös pilkillä talvisin syvästä vedestä. Vahvimpana valttina pidetään tavallista pystypilkkiä. Hyvinä kuhan vetouisteluvieheitä ovat mm. Rapala Shad Rap Deep Runner, Kölikosto, Bomber, Walleye, Nils Master Invincible ja Rapala Husky.

 

Kuva: Jukka Halonen