Made (Lota lota)
Lota lota

Sve: Lake

Eng: Burbot

Deu: Quappe

Fra: Lote

Turskakalojen heimossa on puolensataa merikalalajia, mutta vain yksi sisävesikala, meilläkin tuttu made. Turskakalaksi matikan tunnistaa jo viiksisäikeestään.

Made on pohjakala, luikertelevainen, leveäpäinen ja kirjavanruskea. Sen pituudesta yli puolet on pyrstöä. Matikkaa tavataan koko holarktisella alueella, siis myös Amerikan puolella ja Aasiassa. Kotoisista kaloistamme vain hauella on yhtä laaja levinneisyys. Ahvenen, särjen ja hauen ohella made on Suomen yleisimpiä kaloja. Käytännössä se asuttaa koko Suomea. Suurimpia Suomesta pyydettyjä mateita tiedetään saadun Oulun läänin Pyhäjärvestä 1910 ja se painoi 15,5 kiloa. Puhutaan myös Kuusamon Oulankajoesta nostetusta 16-kiloisesta hirmusta. Merivesien suurin lienee Bromarvista vuonna 1975 nostettu 10,5-kiloinen matikka. Suuret yksilöt ovat aina naaraita, sillä koirailla kertyy harvoin painoa parhaimmillaankaan viittä kiloa enempää.

Made kaipaa viileitä ja runsashappisia vesiä. Poikaset viihtyvät matalassa, mutta hakeutuvat kasvaessaan syvempiin vesiin. Mateet välttävät valoa ja liikkuvat enimmäkseen öisin, mutta talvella paksun jään aikaan ne ovat aktiivisia päivälläkin.

Mateen ravintoa ovat kuoreet, muikut, ahvenet, kiisket, ravutkin. Mäti sille myös maistuu. Kutuaika alkaa eteläisessä Suomessa tammikuulla ja etenee pohjoista kohden maaliskuulle. Kutualueina ovat 1-4 metrin syvyiset kovapohjaiset sora-, hiekka- tai savipohjarannat tai karikon reunat. Matikka on herkullinen kala läpi vuoden, vaikka vanha mielikuva ruokkiikin käsitystä, jonka mukaan limamikkoa ei kannattaisi panna pataan kuin kutuaikana. Tärkeää on muiden turskansukuisten kalojen lailla valuttaa veret pois saaliista heti pyydettyä.

Madetta pyydetään verkoilla, katiskoilla, merroilla, koukuilla, pitkälläsiimalla ja tietysti pilkkimällä. Pyyntitekniikkana on joko syötti- tai ryöstöpilkintä. Syötitettyä pilkkiä kannattaa kopsutella pohjassa ennen ja jälkeen kutuajan, kutuaikana naarasmadetta matkivaa haraa. Madepilkintävälineet ovat tuhdit siimoineen ja vapoineen, samoin leveäteräinen kaira on paikallaan, vaikka silloinkin on vaarana saaliin juuttuminen hetkeksi avannon reunoihin. Paras mateen pyyntiaika kudulla on klo 18.00-22.00.