Törö (Gobio gobio)

Sve: Sandkrypare

Eng: Gudgeon

Deu: Gründling

Fra: Goujon


Törö on se toiseksi pienin särkikalamme, joka viihtyy eteläisen ja lounaisen Suomen rannikkoalueen joissa ja Kokemäenjoen vesistössä. Monelle onkijalle se on tuttu, mutta välttämättä lajimääritys ei aina mene kohdalleen.

Tavallisista särkikaloista törö poikkeaa siksi, että sen rakenne on muotoutunut pohjalla elämiseen. Suupielissä on takaviistoon sojottavat viiksisäikeet, silmät ovat suuntautuneet yläviistoon.

Törö viihtyy vähähumuksissa ja melko rehevissä joissa, mieluiten sellaisissa vesissä, joissa haukea ja madetta esiintyy vähän. Murtovedessä törö pystyy elelemään vain siinä tapauksessa, että suolapitoisuus on pieni.

Usein törö löytyy niistä vesistä, joissa tavataan myös toista särkikalalajia turpaa. Yhtä lailla seuralaisina viihtyvät kivisimppu ja kivennuoliainen.

Suomessa ei tarkalleen tiedetä törön kudusta. Kutuaika on ilmeisen pitkä ja pääasiassa toukokuun lopulta kesäkuulle. Törö tulee sukukypsäksi 2-3 -vuotiaana ja elinikä jää kuuteen vuoteen. Normaalisti kalat ovat noin kymmensenttisiä, suurin Suomesta saatu lienee 15-senttinen.

Törö syö ennen muuta hyönteistoukkia. Mätikin niille kyllä kelpaa. Pienenä kalana töröllä ei ole juuri tavoittelijoita siiman päähän. Jos sellaisen sattuu saamaan, kalan voi pistää akvaarioon - törö kestää hyvin lämmintäkin vettä.

 

Katso myös: Törön kalastus

 

Kuva: Juha Salonen